Piec dolny a piec górny


 Najbardziej pożądany typ pieca, z wymiennikiem pionowym. Akurat ten piec ma górne spalanie. Jest to typ pieca górnego spalania, ma wymiennik w kształcie litery U, dym wpada u góry, wędruje na dół, następnie do góry i wylatuje do komina.
  W piecach dolnego spalania mamy drogę dół - góra - dół - góra. Czyli jest bardziej sprawny w wymianie spalin.

 
W każdym podobnym modelu (typ) pieca,  szczególnie warto zwrócić uwagę na górną klapę u góry z tyłu pieca. Służącą do okresowego → czyszczenia pieca, z  czasem staje się mało szczelna i trzeba wymienić uszczelnienia pokrywy. Mi osobiście ten otwór wydaje się zbyt mały, aby dokładnie wyczyścić ścianki wymiennika. Być może trzeba by było wygiąć górną cześć wyciora w coś na kształt korby.


  Mam taki  model pieca, wymieniłem sterownik na inny typ, bo oryginalny miał wadę, przy ustawieniu zadanej temperatury np. 70 stopni, utrzymywał tylko 66 stopni.




 Model bez dmuchawy jest lepszy niż z dmuchawą.




 Wymiennik poziomy oznaczony kolorem żółtym, ma mniejszą powierzchnię wymiany , mam taki piec KSW 20.
Rozwiązanie to bywa mało wydajne, ciepło ucieka do komina.
A gdy →wypada czymś dogrzać pomieszczenie mieszkalne, pokój czy kuchnię.





 Tak rozpalam w tym typie pieca, od góry.

 Podpałka zawsze jest pomocna w rozpalaniu pieca. Co prawda nie używałem takiej białej kostki. Tylko w płynie, jak dla mnie lepsza jest taka zagęszczona, niż taka rzadki normalny płyn. Ale zawsze warto spróbować innej rozpałki w kostce.



Od rozpalenia do wygaszenia, ten czas wynosi u mnie tylko 6-8 godzin, trochę było by dobrze, aby dłużej się paliło, przez całą dobę. Ale nie polecam dokładania samego węgla, jest dwukrotnie większe zużycie, dym i sadza.
W tym sezonie zastosowałem inny sposób, mianowicie w pierwszym dniu po rozpaleniu od góry, gdy jest trochę więcej żaru, jak na przedstawionym 4. wygaszanie. Dorzucam czysty koks, a w następnych dniach mieszankę koks 3 / węgiel 1. Palę tak  non-stop przez 3-4 dni. Jest cały czas ciepło w domu. Po tym okresie wypada wygasić i  piec wyczyścić z popiołu. A na ściankach wymiennika nie mam żadnej sadzy, jest pył w postaci mąki.


Rozpylacz oleju marki Broil King. Jest to niemal niezbędne akcesorium dla każdego pasjonata grillowania. Pozwoli nam na naoliwienie rusztu przed i po grillowaniu lub nawilżenia potrawy podczas pieczenia. Urządzenie jest w pełni ekologiczne oraz bezpieczne, ponieważ nie zawiera aerozolu. Posiada zintegrowaną pompkę, która kompresuje olej pod ciśnieniem. Jego pojemność to 100 ml. Z powodzeniem można zastosować do podpałki w płynie, zapewni lepsze rozprowadzenie w piecu.

Zawsze warto zajrzeć na stronę fachowców od pieców i palenia w nich. Wypada poczytać, dobrać odpowiedni typ pieca i markę pieca, ewentualnie jak prawidłowo palić. ? Właśnie dwa ostatnie rysunki pochodzą z tej strony.

Komentarze