Dobra kawa dla cukrzyka jaka najlepsza?

Dobra kawa dla cukrzyka jaka? Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy, do której chętnie dodajemy śmietankę. Tylko czy wybieramy ją z głową? Na rynku dostępnych jest wiele produktów tego typu – śmietanka UHT, pasteryzowana, w proszku, mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Tak się czasami składa, że pomimo wielu lepszych, zdrowszych rozwiązań, wybieramy te najgorsze.

Dotychczas używałem długo tego specyfiku, ale z czasem okazał się zbyt groźny dla zdrowia osoby chorującej na cukrzycę poziomu 2.

“Lepiej natomiast z daleka trzymać się od śmietanek w proszku. Skład takich produktów to cała tablica Mendelejewa. Wymieniony na pierwszym miejscu w zabielaczu do kawy i herbaty z magnezem syrop glukozowy uważany jest za produkt powodujący nadwagę i otyłość, zwiększa także ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, a przy tym podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.”

Dobra kawa dla cukrzyka

Ostatnio bliżej poświęciłem lekturze zabielania kawy i w jednym artykule na stronie www dowiedziałem się o o napoju sojowym naturalnym Vitella. Dzisiaj kupiłem tej napój w miejscowej Biedronce, coś za prawie 10 zł, dokładnej ceny niestety nie pamiętam.

Po wypiciu 2 kaw rozpuszczalnych Cafe Dor, optymistycznie muszę stwierdzić, że kawa mi smakuje. Dotychczas piłem kawę ze śmietanką w proszku bez dodatku cukru, nawet zastępstwo cukru nie dawno się skończyło.

Teraz kawy smak mi pasuje, nie wyczuwa się takiej goryczki, nawet wydaje się słodka, nawet chyba nie będzie potrzeby stosowania słodzika, ostatecznie trochę więcej można dolać napoju sojowego do kawy.

Po przeglądnięciu pobieżnie zasobów internetu, natrafiłem na ofertę sklepu ze zdrową żywnością. Przejrzałem ofertę i postanowiłem wkrótce, za parę dni skorzystać.

Napój sojowy bezglutenowy BIO 1 l Natumi, Bez dodatku mleka, laktozy i glutenu.

Tabela wartości odżywczych w 100 ml produktu:

Wartość energetyczna173 kJ / 41 kcal
Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone – jednonienasycone kwasy tłuszczowe – wielonienasycone kwasy tłuszczowe2,1 g 0,6 g 0,6 g 0,9 g
Węglowodany: – cukry2,0 g 0,8 g
Błonnik< 0,5 g
Białko3,5 g
Sód0,05 g

Komentarze