Dobre zamienniki cukru

Dobre zamienniki cukru. Dlaczego warto zastąpić cukier i wprowadzić inne zamienniki do swojej diety ? Jeśli nie wyobrażasz sobie kawy czy herbaty bez cukru, a nie chcesz rezygnować ze słodkiego smaku. to sięgnij po słodziki dostępne w sklepie online.

Spożywanie żywności i napojów, które zawierają zamienniki cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu, niż po spożyciu produktów zawierających cukier spożywczy, który cechuje wysoka kaloryczność.

Przy cukrzycy warto dobrać takie słodziki, które nie zawierają kalorii i nie wpłyną negatywnie na poziom glukozy i insuliny we krwi. Warto poszukać odpowiednich produktów polecanych dla diabetyków.

Pragniesz ograniczyć ilość spożywanego cukru? Twoją uwagę powinny zatem przyciągnąć zdrowe zamienniki cukru. Najpopularniejsze składniki zaliczane do tej grupy – poznaj je teraz.

Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa

Podstawowa uwaga. Bez stopniowego przyzwyczajenia organizmu zamienników cukru można wywołać efekt przeczyszczenia. Przed decyzją zakupu tych produktów, warto sprawdzić maksymalne dawkowanie dzienne produktu. Aby ewentualnie dopasować dobór produktów do naszych potrzeb.



BIO Cukier trzcinowy jasny

Cukier trzcinowy jasny stosowany jest jako zamiennik białego cukru. Charakteryzuje się lekko karmelowym smakiem. Polecany jest do słodzenia kawy, herbaty oraz innych gorących i zimnych napojów, a także do drinków. Sprawdzi się jako dodatek do sosów, deserów i wypieków oraz jako posypka dekoracyjna. Produkowany na plantacjach ekologicznych w Argentynie, natomiast pakowany jest do torebek doypack – zamykanych strunowo.

Waga opakowania -1 kg. Aktualna cena była tego dnia 12.90 zł

 



BIO Cukier waniliowy Amylon

Do dobrej słodkiej kawy – słodzonej naturalnym cukrem trzcinowym, zawsze warto podać pyszne ciasto. Tutaj, dla zapewnienia dobrego smaku, warto sięgnąć po odpowiedni ku temu cukier wanilliowy. Ten ekologiczny cukier jest mieszanką cukru trzcinowego i mielonej naturalnej mielonej wanilii Bourbon. Wyjątkowy waniliowy aromat i smak zapewnia przeróżnym ciastom, deserom. Oprócz tradycyjnych domowych wypieków, chętnie Bio cukier odnajduje się jako główny składnik ucieranych mas i produkcji domowych lodów, o popularnym smaku waniliowym.

Waga 20g, kraj produkcji Czechy.

 



BIO Syrop z agawy

Kolejna alternatywa dla wszystkich lubiących słodki smak bez słodzenia cukrem. Syrop z agawy jest prawie 1,5 razy słodszy niż cukier, ma to znaczenie w codziennym życiu bez zbędnych kalorii. Łatwo rozpuszcza się w zimnej i ciepłej wodzie, Stosowany do słodzenia kawy, herbaty, zimnych napojów czy gotowania. Syrop można również używać do wypieków, jednak należy pamiętać że szybko brązowieje.

Waga 1200g, pojemność szklanego słoika 900ml.

Dostępny również w słoikach 350g

Erytrytol zdrowy słodzik 

Erytrytol (E 968), znany potocznie jako erytrol – podobnie jak stewia czy ksylitol, jest słodzikiem który z powodzeniem może zastąpić zwykły cukier. Erytrol  ma wygląð tradycyjnego cukru. Pozyskiwany jest w procesie fermentacji, w trakcie której pod wpływem drożdży glukoza zostaje zamieniona w erytrytol. Erytrytol występuje naturalnie w wielu owocach, porostach czy też czerwonym winie. Można go używać do słodzenia kawy, herbaty czy pieczenia. Erytrytol jako jeden z niewielu słodzików, nie zawiera kalorii i nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi. Polecany jest dla diabetyków. W 100% wydalany z organizmu nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczającego.

 



Jaki smak ma erytrytol?

Słodkość Erytrytolu równa jest 60-70 proc. słodyczy cukru. Nie zawiera w sobie obcych posmaków.

Zastosowanie: do słodzenia zimnych i gorących napojów, galaretek, wypieków i gotowania.

Przeciwwskazania:

Nie poleca się stosować erytrytolu do wypieku ciast drożdżowych, gdyż spowalnia proces wyrośnięcia ciasta.

Waga opakowań 1kg, 500g kraj pochodzenia: Chiny


Dobre zamienniki cukru

Inulina z cykorii

Inulina z cykorii to naturalny węglowodan, nie jest trawiony przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii.

Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się. Może być również stosowana jako suplement diety, probiotyk. Nie jest wchłaniana w jelitach, ulega fermentacji, stanowi pożywkę dla dobrych bakterii. Potrafi zwiększyć kwasowość otaczającego ją środowiska, co prowadzi do eliminacji chorobotwórczych grzybów.

prebiotykiem, nie jest wchłaniana w jelitach, tylko ulega fermentacji, stanowiąc pożywkę dla dobrych bakterii. Zwiększa kwasowość otaczającego ją środowiska, co prowadzi do eliminacji chorobotwórczych grzybów. 

Inulina w jelitach zachowuje się podobnie jak błonnik, wiąże duże ilości wody.

 


zwiększając ilość treści pokarmowej, obniżając jednocześnie jej kaloryczność. W kuchni Inulina ma zastosowanie jako dodatek do ciast, budyniów i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach.  Ze względu na właściwości stabilizujące można jej używać do produkcji domowego majonezu.  Można nią zagęszczać zupy i sosy. Dodawana do ciast sprawi, że wypieki będą bardziej chrupiące.   

 



Ksylitol fiński Danisco (E967) 700g

Waga opakowania 1kg – torebka doypack, 550g – plastykowy słoik. Kraj pochodzenia: Belgia

Ksylitol zwany też cukrem brzozowym ze względu na jego proces pozyskiwania z kory fińskiej brzozy. Ta naturalna substancja słodząca jest dla nas zdrową alternatywą, bo pod względem smaku i wyglądu przypomina cukier buraczany. Cukier brzozowy może być używany do wypieków i przetworów owocowych ze względu na jego odporność na działanie wysokich temperatur.

Ksylitol w kuchni

Osoby zainteresowane zdrowym się odżywianiem mogą spróbować ograniczyć “cukier” prze zastąpienie go choćby ksylitolem. Ksylitol nadaje się do różnego rodzaju wypieku tradycyjnych ciast, ciasteczek, jak i przygotowywania potraw, deserów i napojów przyrządzanych na zimno. Z dodatkiem ksylitolu możemy upiec tradycyjną szarlotkę, zrobić zdrowe orkiszowe ciastka maślane i osłodzić energetyczny koktajl z jarmużu. W procesie podgrzewania i pieczenia staje się słodszy nawet o 50 proc., dlatego do wypieków dodajemy go o połowę mniej niż tradycyjnego cukru.

Spożywanie żywności/napój zawierających ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu, niż po spożyciu żywności/napojów zawierających cukier.

Ksylitol a zakwaszenie organizmu

Ksylitol różni się od innych substancji słodzących (sorbitol, fruktoza czy glukoza), tym że w organizmie daje odczyn zasadowy, a nie kwasowy jak cukier. Warto jest ograniczyć cukier dla własnego zdrowia.

Waga opakowania 1kg, 700g, 200g, kraj pochodzenia Finlandia.

 




100% Cukier kokosowy to kolejna propozycja w naszym sklepie. Cukier kokosowy charakteryzuje się delikatnym karmelowym smakiem. Cukier z powodzeniem można stosować do słodzenia gorących i zimnych napojów, do pieczenia oraz jako dodatek do deserów. Może służyć jako zamiennik białego cukru, do słodzenia kawy, herbaty, napojów oraz do pieczenia.

Waga 1kg, 500g kraj pochodzenia Indonezja.

 



Stewia w tabletach, dobre zamienniki cukru

Stewia jest rośliną obejmującą ponad 200 gatunków, ale najbardziej znaną jest stevia rebaudiana.  Liście stewii są 35 razy słodsze od cukru, dlatego stanowią doskonałą alternatywę dla wielbicieli słodkich napojów. Dostępna jest też w postaci proszku oraz płynu. Stewia jako naturalny słodzik jest odporna na wysoką temperaturę i nie ulega fermentacji, dlatego może być używana do gotowania i pieczenia. Można również używać jej w postaci suszonych liści.

Dzięki poręcznemu opakowaniu możesz mieć stewię w tabletkach zawsze przy sobie bez obaw o zbędne kalorie. Dlatego warto zastąpić cukier i wprowadzić inne zamienniki do swojej diety ? Stosuj więc dobre zamienniki cukru.

W czasie tego gorącego tabletki mocno mi się zbyliły, skleiły w czasie używania. Dlatego myślę, że lepiej wcześniej otworzyć opakowanie i np. przesypać do opakowania po lekach. Lub jakiś inny małego pojemnika.

 



Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 3%

Cukier waniliowy otrzymujemy z naturalnych składników. Charakteryzuje się intensywnym słodkim zapachem wanilii.

Wanilia to roślina storczykowa , która występuje w ponad 100 gatunkach. Produkt wytwarzany jest z wanilii płaskolistnej. Owocując roślina daje przyprawę powszechnie znaną nam pod nazwą laska wanilii.

Zastosowanie:  jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ciast , ciasteczek, deserów, wypieków: placków, naleśników. Jako składnik sosów wzbogaci je o dodatkowe walory smakowe. Może być również dodatkiem dań wytrawnych podawanych na ciepło, np. do drobiu czy dziczyzny.

Składniki: cukier, 3% mielone laski wanilii


Dobre zamienniki cukru

 


 

Cukier trzcinowy ciemny Demerara to odmiana nierafinowanego brązowego cukru wytwarzanego z trzciny cukrowej. Cukier trzcinowy może występować w dwóch odmianach jasnej oraz ciemnej, zależy to ilości melasy. Doceniany przede wszystkim za charakterystyczny karmelowy posmak i aromat, dzięki czemu staje się składnikiem m.in. wielu deserów, ciast oraz drinków.

Składniki: cukier trzcinowy 100% nierafinowany

Kraj pochodzenia: Kolumbia

 


 

Cukier trzcinowy dark muscovado

Dobre zamienniki cukru. Kolejny produkt to Cukier muscovado (“mokry cukier”) występuje w ciemnej barwie co zawdzięcza procesowi wytwarzania. Sok z trzciny cukrowej gotuje się aż do momentu, gdy jego konsystencja stanie się gęsta i lepiąca tworząc melasę. Następnie masę wystawia się na słońce, gdzie wysycha w naturalnych warunkach. Na koniec zostaje roztarta na kryształki i spakowana.

Cukier trzcinowy muscavado ma karmelowy smak i aromat, dzięki czemu dodany do napojów jak kawa czy herbata podkreśli ich smak i nada wyjątkowego aromatu.

W kuchni sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jako składnik marynat czy sosów jak i słodkich. Może być składnikiem różnego rodzaju deserów, pierniczków, polew toffi czy ciast czekoladowych.

Przechowywanie: w hermetycznie zamkniętych pojemnikach.

UWAGA. Ponieważ cukier zawiera melasę jest podatny na wysychanie i zbrylenie.

Składniki: nierafinowany cukier trzcinowy

Kraj pochodzenia:
Mauritus



Syrop daktylowy, to kolejny produkt alternatywny dla bialego cukru.Charakteryzuje się słodkim smakiem z wyczuwalną nutą karmelu. Syrop daktylowy pozyskiwany jest z owoców daktylowca, zawierających cenne dla naszego organizmu witaminy, minerały i źródło błonnika.

Ten syrop daktylowy można polecić również w kuchni wegańskiej oraz osobom będącym na diecie bezglutenowej.

Zastosowanie: jako zamiennik cukru polecany jest do słodzenia napojów oraz jako dodatek do ciast, deserów. Stosowany również jako polewa do lodów, pankejków lub gofrów.



Komentarze