Leczenie dietetyczne w cukrzycy typu 2

 Wpis ten powstał z przepisania broszury, którą kiedyś otrzymałem z w gabinecie diabetologicznym. Składa się z dwóch części, link do drugiej umieściłem na końcu.

 

Leczenie dietetyczne w cukrzycy typu 2

 CELE LECZENIA DIETETYCZNEGO W CUKRZYCY TYPU 2: 

1. Osiągnięcie i utrzymanie pożądanej masy ciała.

 2. Utrzymanie stężenia glukozy we krwi w optymalnym zakresie (lekarz ustala Twój zakres glikemii). 

3. Osiągnięcie prawidłowych wartości lipidów (cholesterolu i trójglicerydów). 

4. Optymalizacja ciśnienia tętniczego krwi (lekarz ustala wartość ciśnienia optymalną dla Ciebie). 


Leczenie dietetyczne w cukrzycy, podstawę zawsze stanowi zbilansowana dieta. Jeśli zachodzi potrzeba redukcji masy ciała, zalecana jest dieta z deficytem kalorycznym, w której węglowodany stanowią ok. 45% energii ogółem. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym i z dużą zawartością błonnika*. 

A. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający szybkość wzrastania cukru we krwi po spożyciu danego produktu. 


Ekologiczna mąka żytnia typ 960 powstała w wyniku przemiału oczyszczonego ziarna żyta. Polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego, pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, ciasta makaronowego oraz do przyrządzania zakwasu na żur. Adres sklepu.

 Pieczywo i produkty zbożowe


Wybieraj:
chleb pełnoziarnisty, żytni, graham, razowy, pieczywo chrupkie żytnie, kasze gruboziarniste (gryczana, owsiana, jęczmienna), płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne), otręby, ryż brązowy, makaron z mąki razowej. 


Jedz rzadziej: pieczywo z mąki pszennej, chrupkie pszenne i kukurydziane, kaszę kukurydzianą i mannę, płatki pszenne, ryżowe, ryż biały, makaron z mąki pszennej i z
dużą zawartością jaj, macę. 


Unikaj: pieczywa zawierającego: miód, karmel, słód jęczmienny, ciast: biszkoptowych, kruchych, francuskich, ucieranych, drożdżowych, ciepłego pieczywa pszennego (tosty, zapiekanki, bułeczki na ciepło), chipsów, rozgotowanych: makaronu, ryżu, kaszy. 


Pamiętaj: Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym** i z dużą zawartością błonnika. 



LECYTYNA SŁONECZNIKOWA

SUPLEMENT DIETY

Zastosowanie:

Lecytyna w formie proszku jest łatwa do wprowadzenia do produktów
piekarniczych i kruchego ciasta. Działa jako środek przedłużający świeżość pieczywa, poprawia strukturę miękiszu pszennego.

Może być stosowana do produktów dietetycznych, ponieważ pozwala na zredukowanie ilości dodawanego tłuszczu. Zobacz więcej.

 Dodatki do pieczywa 

Wybieraj:

Wędliny chude, wędliny drobiowe, wieprzową polędwicę, filet drobiowy, mięso pieczone w rękawie lub gotowane, pasty z mięsa gotowanego, galaretki drobiowe, jajka, ser twarogowy chudy lub półtłusty, pasty z sera z dodatkami np. warzyw, szynki, ryb, ziół, ryb wędzonych. 

Jedz rzadziej:

Tłuste sery twarogowe, sery żółte, topione, pasztety, konserwy rybne, parówki, kabanosy.

 Unikaj:

 Tłustych wędlin, salcesonu, mielonek, boczku, baleronu, konserw wieprzowych, tłustych parówek, kaszanki, miodu, dżemu, konfitur. 

 Mięso, ryby, drób 

Wybieraj chude mięsa:

Filet z indyka lub z kurczaka, cielęcinę, królika, polędwicę wołową, ryby. 

Jedz rzadziej:

Mięso wieprzowe (tłusta szynka, schab), wołowinę.

 Unikaj: 

Tłustej wieprzowiny (karczku, golonki), gęsi, kaczki, gotowych mięs mielonych, podrobów. 

Napoje


Wybieraj: herbaty: czarne, zielone, ziołowe, wody mineralne, soki z warzyw niskowęglowodanowych, np. pomidorowy. 


Pij rzadziej: kawę zbożową, soki owocowe bez cukru, mleko słodkie. 

 



Krem orzechowy to pyszna i zdrowa przekąska dla wszystkich wielbicieli słodkości. Wytworzony w 100% z orzechów arachidowych bez dodatku oleju palmowego, soli i cukru, stanowi doskonały dodatek do pieczywa, tostów i  naleśników. Idealny do porannej owsianki, deserów i podjadania w ciągu dnia.

Tłuszcze:

 Do smarowania pieczywa stosuj margaryny miękkie lub w małej ilości masło.

Pamiętaj: Jeśli masz podwyższony cholesterol we krwi, używaj margaryny zawierającej sterole/ stanole roślinne. O szczegóły zapytaj dietetyka. 


Pamiętaj!
• olej sojowy, słonecznikowy, lniany, z dyni, z konopii, winogronowy, kukurydziany, arachidowy spożywaj na surowo, np. do sałatek, surówek lub do pieczywa,

 • oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej ryżowy o wysokim punkcie dymienia stosuj do smażenia i na surowo, •

 unikaj tłuszczu palmowego i kokosowego. 

Zupy 


Spożywaj zupy gotowane na wywarach warzywnych lub odtłuszczonych bulionach. Zamiast śmietany do kwaśnych zup dodaj jogurt naturalny lub kefir. Dodatki do zup, np. makaron, ryż, ziemniaki, gotuj osobno. Nie używaj kostek bulionowych, zasmażek, zawiesin z mąki i tłustej śmietany. 


Pamiętaj: Mleko słodkie ma istotny wpływ na wzrost cukru we krwi — zawiera laktozę, czyli cukier mleczny. Zamień mleko na jogurt naturalny, kefir, maślankę — te produkty nie podnoszą cukru tak bardzo jak mleko słodkie. Spożywaj je o innych porach dnia niż rano. Wyeliminuj zupy mleczne. 


Unikaj: słodzonych cukrem: napojów gazowanych i niegazowanych, soków i syropów owocowych, cappuccino, tłustego mleka.

Dieta to niezbędny element leczenia osób z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością. Odpowiednio skomponowane jadłospisy pomagają unormować glikemię. Jak ułożyć taki jadłospis?


Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Diabetologia Kliniczna 2018, tom 3, Suplement.

Leczenie dietetyczne w cukrzycy


Patronat: Katedra i Klinika Chorób Metabolicznych, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków ul. Kopernika 15. Kierownik: prof dr hab. n. med. Maciej Matecki. Opracowanie: Jadwiga Wanot, dietetyk Kliniki Chorób Metabolicznych Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Konsultacja merytoryczna: dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Ascensia Diabetes Care: mgr Teresa Benbenek-Klupa, Scientific Communication Manager, mgr Karolina Rosa-Grabowska, Brand Manager. 

 



Inulina z cykorii

 Inulina jako prebiotyk

Sproszkowana forma tego produktu ma właściwości prebiotyczne, nie jest wchłaniana w jelitach, tylko ulega fermentacji, stanowiąc pożywkę dla dobrych bakterii. Inulinę wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do ciast, budyniów i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach. Zamiennik cukru w napojach takich jak kawa, herbata czy lemoniada. Czytaj więcej.

 

Dalsza część porad.


Komentarze