Tabela płatków śniadaniowych wartości IG i ŁG
Produkt | IG | ŁG |
płatki owsiane | 40 | 22,2 |
płatki orkiszowe | 45 | 23,4 |
płatki jaglane | 71 | 50 |
płatki drożdżowe | 35 | 13 |
płatki ryżowe | 82 | 66.42 |
płatki kukurydziane | 85 | 66.52 |
Tabela płatków śniadaniowych IG ogółem i ŁG na 100 g produktu., wartości zdrowotnych niezwykłe potrzebnych dla osób chorujących na cukrzycę. Optymalne wyniki do 20 ŁG, ale trzeba tez obliczyć ŁG innych składników np. mleka lub jogurtu i zsumować.
Dokładniejsze wyjaśnienia tematu znajdziesz w tym wpisie.
Poniżej krótki dokładniejszy opis poszczególnych płatków, oprócz ryżowych i kukurydzianych. Podane szczegółowe wartości ŁG zostały obliczone dla konkretnych produktów z konkretnego sklepu.
Do kupienia w sklepie Agnex.
Płatki owsiane pełnoziarniste 500g
Płatki owsiane pełnoziarniste to doskonała propozycja na smaczną i pożywną owsiankę na pierwsze lub drugie śniadanie. Są lekkostrawne oraz zawierają cenne dla organizmu witaminy i minerały. Z płatków można przygotować domowe musli wzbogacając je suszonymi owocami i orzechami.
Sposób przygotowania:
Na gorąco
Zagotować 250 ml wody lub mleka, dodać 50 g płatków. Gotować 10 minut, często mieszając.
Na ciepło
50 g płatków owsianych zlać wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Zaczekać do ostygnięcia.
Na zimno
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
50 g płatków owsianych zalać zimnym mlekiem lub wodą, odstawić na noc do lodówki. Rano dodać ulubione dodatki.
Wartość odżywcza | 100 g | |
Wartość energetyczna | 1600 kJ / 379 kcal | |
Tłuszcz | 7,2 g | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 1,3 g | |
Węglowodany | 62,4 g | |
– w tym cukry | 0,9 g | |
Błonnik | 6,9 g | |
Białko | 12,8 g | |
Sól | 0,0013 g | |
Ładunek Glikemiczny – 100 g | 22.2 | |
Indeks Glikemiczny ogółem | 40 |
Płatki orkiszowe 500 g
Płatki orkiszowe powstają w wyniku procesu zgniatania ziaren orkiszu. Orkisz zawiera cenne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Przygotowana z płatków orkiszowych owsianka, będzie pożywnym i pełnowartościowym posiłkiem każdego dnia.
Płatki orkiszowe pochodzą z orkiszu odmiany rokosz.
Sposób przygotowania: 50 g płatków zalać wodą ok 1 cm powyżej płatków. Gotować 15 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania mogą wymagać dolania wody, gdyż wchłaniają jej spore ilości.
Kraj pochodzenia: Polska
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: | 100 g | |
Wartość energetyczna | 1527 kJ/ 362 kcal | |
Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone | 3,3 g 0.8 g | |
Węglowodany: – cukry | 64.0g 2,8 g | |
Błonnik | 12 g | |
Białko | 13 g | |
Sól | 0,01 g | |
Ładunek Glikemiczny – 100 g | 23,4 | |
Indeks Glikemiczny ogółem | 45 |
Płatki jaglane 500 g
Płatki jaglane to kolejna nasza propozycja na przygotowanie zdrowego i pożywnego posiłku. Idealne do porannej owsianki lub na drugie śniadanie. Można je również dodać do jogurtu. Płatki jaglane są źródłem białka. Białko pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w jej utrzymaniu. Dodatkowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Barwa produktu może się różnić w zależności od odmiany użytego do produkcji surowca, czyli prosa. Produkt może występować w odcieniach.
Płatki jaglane – sposób przygotowania
Sposób przygotowania płatków jaglanych: 50 g płatków zalać 250 ml wody lub mleka. Gotować kilka minut do wchłonięcia płynu.
Kraj pochodzenia płatków jaglanych: Polska
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: | 100 g |
Wartość energetyczna | 1549 kJ / 370 kcal |
Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone | 3,3 g 0,6 g |
Węglowodany: – cukry | 71,8 g 0,6 g |
Błonnik | 2,0 g |
Białko | 12,3 g |
Sól | <0,01 g |
Ładunek Glikemiczny 100 g | 50 |
Indeks Glikemiczny | 71 |
Płatki drożdżowe nieaktywne 1kg
Płatki drożdżowe nieaktywne zawierają niezbędne dla naszego organizmu witaminy i minerały, dlatego stanowią zdrowy i wartościowy dodatek do wielu potraw. Można je dodać do jogurtu, koktajlu lub można zagęścić nimi sosy oraz zupy. Płatki drożdżowe nieaktywne mogą być wykorzystane jako dodatek do farszu mięsnego lub warzywnego oraz past. Polecane są również dla wegetarian i osób nietolerujących glutenu. W diecie wegańskiej mogą stanowić zamiennik sera.
Składniki: 100% płatki drożdżowe nieaktywne.
Kraj pochodzenia: Estonia/Francja
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1440 kJ / 344 kcal |
Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone | 4,0 g 0,7 g |
Węglowodany: – cukry | 36,9 g 12,4 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 51,0 g |
Sól | 0,18 g |
Ładunek Glikemiczny | 13 |
Indeks Glikemiczny | 35 |
Komentarze
Prześlij komentarz