Tabela płatków śniadaniowych

Tabela płatków śniadaniowych wartości IG i ŁG

ProduktIG   
ŁG
płatki owsiane4022,2
płatki orkiszowe4523,4
płatki jaglane7150
płatki drożdżowe3513
płatki ryżowe 
8266.42
płatki kukurydziane 85     
66.52
Tabela płatków

Tabela płatków śniadaniowych IG ogółem i ŁG na 100 g produktu., wartości zdrowotnych niezwykłe potrzebnych dla osób chorujących na cukrzycę. Optymalne wyniki do 20 ŁG, ale trzeba tez obliczyć ŁG innych składników np. mleka lub jogurtu i zsumować.

Dokładniejsze wyjaśnienia tematu znajdziesz w tym wpisie.

Poniżej krótki dokładniejszy opis poszczególnych płatków, oprócz ryżowych i kukurydzianych. Podane szczegółowe wartości ŁG zostały obliczone dla konkretnych produktów z konkretnego sklepu.

Do kupienia w sklepie Agnex.

 



Płatki owsiane pełnoziarniste 500g

Płatki owsiane pełnoziarniste to doskonała propozycja na smaczną i pożywną owsiankę na pierwsze lub drugie śniadanie. Są lekkostrawne oraz zawierają cenne dla organizmu witaminy i minerały. Z płatków można przygotować domowe musli wzbogacając je suszonymi owocami i orzechami.

Sposób przygotowania:

Na gorąco

Zagotować 250 ml wody lub mleka, dodać 50 g płatków. Gotować 10 minut, często mieszając.

Na ciepło

50 g płatków owsianych zlać wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Zaczekać do ostygnięcia.

Na zimno

Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

50 g płatków owsianych zalać zimnym mlekiem lub wodą, odstawić na noc do lodówki. Rano dodać ulubione dodatki.

Wartość odżywcza100 g
Wartość energetyczna1600 kJ / 379 kcal
Tłuszcz 7,2 g
– kwasy tłuszczowe nasycone1,3 g
Węglowodany62,4 g
– w tym cukry0,9 g
Błonnik6,9 g
Białko12,8 g
Sól0,0013 g
Ładunek Glikemiczny – 100 g22.2
Indeks Glikemiczny ogółem40 


Płatki orkiszowe 500 g

Płatki orkiszowe powstają w wyniku procesu zgniatania ziaren orkiszu. Orkisz zawiera cenne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Przygotowana z płatków orkiszowych owsianka, będzie pożywnym i pełnowartościowym posiłkiem każdego dnia.

Płatki orkiszowe pochodzą z orkiszu odmiany rokosz.

Sposób przygotowania: 50 g płatków zalać wodą ok 1 cm powyżej płatków. Gotować 15 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania mogą wymagać dolania wody, gdyż wchłaniają jej spore ilości.

Kraj pochodzenia: Polska

Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

Wartość odżywcza:100 g
Wartość energetyczna1527 kJ/ 362 kcal
Tłuszcz:
– kwasy tłuszczowe nasycone
3,3 g
0.8 g
Węglowodany:
– cukry
64.0g
2,8 g
Błonnik12 g
Białko13 g
Sól0,01 g
Ładunek Glikemiczny – 100 g23,4
Indeks Glikemiczny ogółem45 


Płatki jaglane 500 g

Płatki jaglane to kolejna nasza propozycja na przygotowanie zdrowego i pożywnego posiłku. Idealne do porannej owsianki lub na drugie śniadanie. Można je również dodać do jogurtu. Płatki jaglane są źródłem białka. Białko pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w jej utrzymaniu. Dodatkowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Barwa produktu może się różnić w zależności od odmiany użytego do produkcji surowca, czyli prosa. Produkt może występować w odcieniach.

Płatki jaglane – sposób przygotowania

Sposób przygotowania płatków jaglanych: 50 g płatków zalać 250 ml wody lub mleka. Gotować kilka minut do wchłonięcia płynu.  

Kraj pochodzenia płatków jaglanych: Polska

Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

Wartość odżywcza:100 g
Wartość energetyczna1549 kJ / 370 kcal
Tłuszcz:
– kwasy tłuszczowe nasycone
3,3 g
0,6 g
Węglowodany:
– cukry
71,8 g
0,6 g
Błonnik2,0 g
Białko12,3 g
Sól<0,01 g
Ładunek Glikemiczny 100 g50
Indeks Glikemiczny71


Płatki drożdżowe nieaktywne 1kg

Płatki drożdżowe nieaktywne zawierają niezbędne dla naszego organizmu witaminy i minerały, dlatego stanowią zdrowy i wartościowy dodatek do wielu potraw. Można je dodać do jogurtu,  koktajlu lub można zagęścić nimi sosy oraz zupy. Płatki drożdżowe nieaktywne mogą być wykorzystane jako dodatek do farszu mięsnego lub warzywnego oraz past. Polecane są również dla wegetarian i osób nietolerujących glutenu. W diecie wegańskiej mogą stanowić zamiennik sera.

Składniki: 100% płatki drożdżowe nieaktywne.

Kraj pochodzenia: Estonia/Francja

 Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

Wartość energetyczna1440 kJ / 344 kcal
Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone4,0 g 0,7 g
Węglowodany: – cukry36,9 g 12,4 g
Błonnik0,0 g
Białko51,0 g
Sól0,18 g
Ładunek Glikemiczny13
Indeks Glikemiczny 35

Komentarze