Zakrzepica żylna – 8 alarmowych faktów

 

Zakrzepica żylna – potocznie zwana zapaleniem żył – występuje wówczas, gdy w naczyniach krwionośnych (żyłach i tętnicach) tworzą się skrzepy. Generalnie skrzepy te nie są niebezpieczne dla zdrowia, z wyjątkiem sytuacji, gdy odrywają się one od ściany żyły i powodują zator kluczowych dla organizmu tętnic (płucnej lub sercowej).

Normalnie nasze krew jest płynna. Kiedy tworzy się zakrzep, przyjmuje ona galaretowatą konsystencję, która – w zależności od rozmiaru – może częściowo lub całkowicie blokować przepływ krwi przez żyłę lub tętnicę. W takim przypadku rozwija się zakrzepica żylna. Czytaj więcej.

Zatorowość płucna to groźne schorzenie, które wymaga nie tylko natychmiastowej reakcji medycznej, ale też powszechnej świadomości jego symptomów. Znajomość kluczowych objawów nie powinna być opcją, ale koniecznością – to wiedza, która może uratować życie. Czytaj wiecej.


 


Sama zakrzepica dotyczy stanu żył i tętnic. Zatory natomiast to problem przesuwających się w układzie krwionośnym zakrzepów. Schorzenie to występuje u wielu osób, szczególnie u tych, którzy mają żylaki.

Co można zrobić, aby zapobiec tym chorobom? Nie da się w pełni uchronić przed zakrzepicą i zatorami, ale można obniżyć prawdopodobieństwo ich wystąpienia. Wystarczy prowadzić zdrowy tryb życia.

 

Zakrzepica i zatory – przyczyny

Występowanie zakrzepicy i zatorów nie jest spowodowane jedną, konkretną przyczyną . Obydwie te choroby wynikają z szeregu czynników związanych ze stylem życia, genetyką oraz powiązanymi schorzeniami.

 

  • Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów
  • Siedzący tryb życia
  • Stosowanie doustnej antykoncepcji lub suplementów estrogenu (szczególnie u kobiet, które palą)
  • Przebyta niedawno operacja chirurgiczna
  • Ciąża
  • Otyłość
  • Problemy z sercem lub nerkami
  • Predyspozycje genetyczne

 

1. Cytryna

2. Oliwa z oliwek

 3. Zakrzepica i awokado

4. Ząbek czosnku dziennie

 5. Karczochy

6. Seler

7. Sok z żurawiny

8. Czerwone wino

 9. Marchew

  • Marchewki smakują niemal każdemu. Są pożywne, słodkie i pasują do wielu dań. A przy tym wszystkim pomagają zapobiegać zakrzepicy i zatorom.
  • Swoje zalety marchew zawdzięcza wysokiej zawartości beta karotenu – substancji, która reguluje poziom cholesterolu i obniża prawdopodobieństwo wystąpienia ataku serca. Czytaj dalej.

 

 

 

 

 

 

 


Komentarze